Generelt 

Churchill-klubben er dansk modstandsgruppe der har oprindelse i det nordjyske (Aalborg). Gruppen var en af de første sabotagegrupper under 2. verdenskrig. Størstedelen af gruppens medlemmer bestod af en række drenge i alder 14-17 år der havde skolegang på Aalborg katedralskole.

Gruppen var aktiv i perioden fra 1941 til maj 1942, hvor de blev arresteret og blev kendt i hele Danmark. Efter arresten blev de et forbillede fra andre unge drenge i hele landet, der også begyndte at lave sabotage. Efter de blev arresteret fortsatte de med aktionerne, ved at file fængsel tremmerne ned og flygte.

 

 Opstarten

D. 21/12 1941 var drengene samlet på Aalborg Katedralskole for at forberede en juleafslutning for eleverne i 4 mellemklasse. Drengene endte ud i at være 4 tilbage til forberedelsen, hvor de begyndte at snakke om den tyske besættelse, og de andre besatte lande hvor man gjorde modstand, Drengene var altså også inspireret af mange af ulandenes sabotage bedrifter. 

Grundlaget for klubbens dannelse blev altså deres frustration over at de voksne ingen modstand gjorde mod den tyske besættelses gruppe. De efterlevede et af klubbens udsagn om at “Nogen måtte jo gøre noget”. Et udsagn af Helge Milo der blev til en drivkraft for klubben, og gjorde at de flere år senere tog sagen i egen hånd.

Churchill-klubbens medlemmer var dengange meget anonymiseret, og man kendte kun til de 10-12 aktive medlemmer efter arresten.. Man inddelte klubben i en aktiv og passiv afdeling hvoraf dem der beskæftigede sig med den aktive del blev arresteret og er dem vi i dag kender som sabotage drengene. Det mange dog ikke vidste var at klubben havde vokset sig større i dens tid, og at den i sidste ende var på 20 medlemmer.

 

Klubbens adgangskrav

 Som drengene blev mere og mere modige i deres bedrifter endte det ud i at de til sidst stjal våben fra tyske soldater, og de 10-12 aktive medlemmer fik indsamlet mange våben. Et af adgangskravene til klubben blev at man enten skulle stjæle et tysk våben, eller at lave sabotage mod tyskerne. På den måde sikrede man allerede fra starten at nye medlemmer blev inddraget i illegale aktiviteter, og det senere ville blive svært for dem at sladre om klubbens bedrifter.

 

Aktiviteter

I foråret 1942 lavede churchill-klubben materiel sabotage mod tyskerne hvor de stjal deres våben, senere i foråret blev de arresteret af det danske politi, det vakte stor opsigt i byen, man fandt også ud af at det danske politi havde givet nogle af drengene lov til at forlade arresten, så de kunne lave mere sabotage mod tyskerne. Churchill-klubben blev verdenskendt og inspirerede en masse unge drenge til at kæmpe imod tyskerne. 


De unge drenge var ikke bange for at kæmpe imod tyskerne. De startede med uskyldige små handlinger som at pille hagekorsene ned, efter nogle måneder tog det hurtigt fart og omfanget af sabotage blev større og større. Blandt andet brød de ind på et kontor som arbejde for tyskerne, satte ild til bygninger og ødelagde en masse tyske ting. En af de mest berømte og vigtige sabotager de lavede var da de satte ild til jernbanevogne, som indeholdt tyske materiale.

i 1980’erne udtalte Eigil sig om sabotagen af jernbanevogne, Vi tog benene på nakken og var hurtige ovre på den anden side af Jyllandsgade. Her ventede vi spændt på en mægtig brand, men intet skete. Vi diskuterede, hvad vi havde gjort galt. Til sidst aftalte vi at gå derover igen. I det samme flammede et vældigt bål op. Efter kort tid kom brandvæsenet. Brandmændene havde meget travlt. Lige indtil de opdagede, at det var tyske banevogne, der brændte. Så begyndte de at give sig god tid. De trampede rundt og trådte på slangerne. Hele indholdet af jernbanevogningen var brændt, inden ilden blev slukket. Et par aftener efter var et par klubmedlemmer igen på godsbanen med samme gode resultat.

 

 

Kildeliste

https://www.aalborgkloster.dk/churchill-klubben/ 

https://denstoredanske.lex.dk/Churchill-klubben 

https://katedralskolen.dk/om-skolen/skolens-historie/churchill-klubben/om-churchill-klubben/afsloeringen-af-churchill-klubben/